субота, 17. јануар 2015.

Rozen torta sa makom (može i posna)


Potrebno je :
500gr kora za rozen tortu (10 korica)
600gr mlevenog maka
350gr šećera
500ml mleka (vode)
250gr putera (margarina)
Sok od 1/2 limuna

Fondan:
200gr prah šećera
3 kasike vrele vode
nekoliko kapi ulja
Par kasika soka od visanja ili boja za kolače

Postupak pripreme:

U šerpu staviti mleko i šećer. Zagrejati na tihoj vatri dok se šećer ne istopi.
Skloniti sa vatre, dodati seckani puter i preliti preko mlevenog maka. Dodati sok od limuna i mešati dok se puter ne istopi.
Jednu koru za rozen tortu premazati makom (kod mene je ispalo po 190 grama na svaku od 9 kora). Staviti drugu koru, mak .....Na poslednju koru se ne satavlja mak.
Tortu prekriti prianjajućom folijom, staviti na nju neki teži predmet i pokriti krpom.Ostaviti da odstoji oko 10-tak sati.
Sutradan skinuti foliju i premazati gornju koru  fondanom koji se pravi tako što se pomeša prah šećer, vrela voda, sok od višnje i ulje.

Нема коментара:

Постави коментар