уторак, 2. септембар 2014.

Šljive punjene mlevenim mesom


Sastojci
500g svežih, krupnijih i čvrstih šljiva
1 manja glavica sitno iseckanog crnog luka
150g mlevenog telećeg mesa
25g iseckanih oraha
25g iseckanog suvog grožđa
1 jaje
So i biber po ukusu

Sos:
1 kašika gustina
1dl vode
1 kašika limunovog soka
¼ kašičice cimeta
1 kafena kašika meda

Priprema:
Pomešati meso, luk, orahe, suvo grožđe, jaje, so i biber.
Staviti na vatru lonac sa 1l vode. Kada voda provri, spustiti šljive u lonac i kuvati 2 minuta.
Prosuti vodu i ostaviti šljive da se ocede i ohlade.
Preseći šljive napola, po dužini i izvaditi im koščice.
Šljive puniti pripremljenom masom od mesa i ređati u vatrostalni sud u kome će se peći.
Staviti na vatru manju šerpicu sa 1dl vode; kada provri dodati gustin prethodno rastvoren sa 2-3 kašike vode. Kuvati uz mešanje dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre, dodati limunov sok, cimet i med, dobro izmešati i preliti preko šljiva.

Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta vodeći računa da šljive ostanu cele.


1 коментар: