уторак, 11. новембар 2014.

Musaka od koprive

Nije komplikovano za pripremu, a neobičnog je ukusa.


Sastojci:
1kg kopriva
500g mlevenog mesa
300g pirinča
300g mlevenog suvog mesa (dimljena šunka, suvi vrat, pršuta itd.)
3 manje glavice luka
So ili dodatak jelima
Biber
Malo putera ili margarina za mazanje tepsije

Za preliv:
4 jaja
180ml pavlake
Dodatak jelima

Priprema:
Svaki sastojak se priprema posebno:
- Kratko blanširati opranu koprivu.
- Meso sa seckanim lukom dinstati oko 30 minuta. Dodati dodatak jelima i pobiberiti.
            - Pirinač kuvati u slanoj vodi prema uputstvu sa pakovanja. Kada je skuvan ukoliko je ima vode, procediti ga.
            - Suvo meso samleti.
Duboku tepsiju srednje veličine ili veću vatrostalnu činiju namazati puterom, sipati polovinu koprive i ravnomerno rasporediti po tepsiji, na to ređati pirinač, dinstano mleveno meso, mleveno suvo meso i prekriti ostatkom koprive.
Jaja umutiti sa pavlakom, dodati malo dodatka jelima  i preliti musaku. Pomoću viljuške malo podizati masu od musake da bi upila preliv.
Peći na 180 stepeni oko 40 minuta, odnosno dok preliv ne dobije zlatno-žutu boju.

1 коментар: