понедељак, 14. децембар 2015.

Prhke mak kiflice u boji

Recept je preuzet od nena50 sa Coolinarike.

Sastojci za testo:
375g brasna
1 kasicica praska za pecivo
150g putera
1 jaje
60g secera u prahu
sok i kora pola limuna
75 ml mleka sobne temperature

Sastojci za fil:
200g mlevenog maka
120g šećera
Oko100ml mleka
ribana korica 1/2 limuna

Sastojci za obojeni šećer u prahu:
Oko 100g šećera u prahu
Zelena i crvena boja za kolače
2 najlon kese od 1kg
2 kartonska tanjira

Priprema fila:
Staviti mleko i šećer  da se dobro zagreje. Stalno mešati. Kada se šećer istopio skloniti sa
vatre, dodati mak i koricu limuna, dobro pomešati i ostaviti na stranu da se hladi.

Priprema šećera u prahu:
Oko 50g šećera u prahu sipati u kesu i dodati 10-tak kapi boje za kolače. Zatvoriti kesu i dobro je prstima pritiskati sa svih strana da se boja ravnomerno pomeša sa šećerom.Ukoliko želite intenzivniju boju dodajte još par kapi boje.

Priprema:
Pomešati prosejano brašno, prasak za pecivo, šećer u prahu i na sitnije parčadi isečen hladan puter. Mesiti par minuta dok se ne dobije mrvičasta masa. Dodati jaje, rendanu koru i sok od pola limuna i onoliko mleka koliko je potrebno da se dobije malo čvršće testo.
Testo uviti u plasticnu foliju i ostaviti u frižideru da se hladi oko sat vremena.
Ohlađeno testo izvaditi iz frižidera i napraviti kuglice težine oko 20-21g.
Svaku kuglicu rastanjiti na debljinu od 1 do 2mm i premazati filom, vodeći računa da ivice ne budi namazane.
Pazljivo uviti kiflice i ređati u pleh obložen papirom za pečenje.
Peci na 180 stepeni Celzijusa oko 20 minuta ili dok lako ne porumene.

Ohladjene kiflice uvaljati u šećer u prahu. 

Нема коментара:

Постави коментар