четвртак, 24. децембар 2015.

Starinski kolač sa orasima i mašću - nonice



300g brašna
100g svinjske masti
3 žumanca
100g šećera
4 – 5 kašika hladne vode
Narendana kora od ½ limuna

Fil
300g mlevenih oraha
3 belanca
150g šecera
1 kafena kašika rakije

Još:
Šećer u prahu

Priprema testa:
Penasto umutiti mast, šećer i žumanca. Postepeno dodavati prosejano brašno i narendanu koru limuna. Zamesiti glatko testo. U slučaju da je testo tvrdo dodati par kašika hladne vode. Testo staviti u najlon kesu i ostaviti oko sat vremena u frižideru.

Priprema fila:
Belanca sipati u čistu i suvu posudu (najbolje staklenu) i mutiti mikserom na minimalnoj brzini. Kada se stvori pena postepeno dodavati šećer i nastaviti sa mućenjem na maksimalnoj brzini. U umućena belanca lagano umešati mlevene orahe i rakiju.
Testo nakon hlađenja rastanjiti na debljinu od 2 do 4mm, vaditi oblike po želji, poređati u pleh i na svaki oblik staviti kašičicu fila.

Peći u rerni zagrejanoj na 170 stepeni oko 12-15 minuta vodeći računa da se kolač ne prepeče.
Kolač ostaviti da se malo ohladi u uvaljati u šećer u prahu. 

Нема коментара:

Постави коментар