уторак, 29. децембар 2015.

Božićni medenjaci


Sastojci:
750g glatkog brašna
200g putera
230g meda
200g smeđeg šećera
20g belog šećera
1 jaje
120ml vode
Oko 10g začina za medenjake 
(ili pomešajte cimet, đumbir, muskatni oraščić)
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanillin šećera

Masa za ukrašavanje:
Pomešati dve kašike šećera u prahu, jednu kašiku vode i par kapi jestive boje.

Potrebno još:
Četkice za premazivanje kolača

Priprema:
Penasto umutiti puter, med, obe vrste šećera, jaje, vodu i vanilin šećer. U umućenu masu postepeno dodavati prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo i začinima za medenjake. Na kraju će se dobiti testo koje izgleda kao gušći krem. Testo ostaviti preko noći u frižideru.  Nakon hlađenja izvaditi deo testa i razvaljati ga na debljinu od oko 5mm na dobro pobrašnjenoj površini. Vaditi modlama oblike po želji.
Peći ih u rerni zagrejanoj na 170 stepeni oko 12 minuta. Voditi računa da se kolači ne prepeku.
Kolače ostaviti da se dobro ohlade, najbolje barem 12 sati pa ih tek onda ukrasiti.

1 коментар: