четвртак, 3. јул 2014.

Pita sa prazilukom (posna pita)

Ova pita je pre par godina, osvojila treću nagradu na takmičenju zdrave hrane.
Sastojci:
500g kora za pitu
4 glavice srednje veličine crnog luka
1kg praziluka
4dl pirinča
Suvi začin
Biber
Ulje

Priprema:
Crni luk očistiti, sitno iseckati i dinstati u većem tiganju na ulju. Kada malo omekša dodati očišćen, dobro opran i sitno iseckan praziluk zajedno sa zelenim delom. Dinstati dok praziluk ne omekša (oko 15-tak minuta), povremeno mešajući da ne izgori. Skinuti sa vatre i ohladiti.

Pirinač očistiti, oprati, sipati u šerpu i doliti 11dl vode, 4-5 kašika ulja i suvi začin po ukusu. Kuvati na jakoj vatri, stalno mešajući 5 minuta. Poklopiti, skinuti sa vatre i ostaviti tako poklopljeno dok se ne ohladi.

Ohlađen pirinač sa viljuškom rastresti da se odvoje zrna i pomešati sa dinstanim prazilukom i lukom. Još po ukusu dodati suvi začin i biber da masa bude pikantna.
Fil ravnomerno rasporediti i razmazati na svaku koru. Kore ne treba mazati uljem jer fil u sebi sadrži masnoću.
Kore urolati i praviti pužiće.
Ređati u uljem namazanu tepsiju i peći na 180 stepeni oko 45 minuta.

Pitu možete praviti i tako što ređate u tepsiju red kore, red fila i posle pečenja sečete na jednake kocke željene veličine. 

Нема коментара:

Постави коментар