Ova pita je pre
par godina, osvojila treću nagradu na takmičenju zdrave hrane.
Sastojci:
500g kora za pitu
4 glavice srednje veličine crnog luka
1kg praziluka
4dl pirinča
Suvi začin
Biber
Ulje
Priprema:
Crni luk
očistiti, sitno iseckati i dinstati u većem tiganju na ulju. Kada malo
omekša dodati očišćen, dobro opran i sitno iseckan praziluk zajedno sa
zelenim delom. Dinstati dok praziluk ne omekša (oko 15-tak minuta),
povremeno mešajući da ne izgori. Skinuti sa vatre i ohladiti.
Pirinač
očistiti, oprati, sipati u šerpu i doliti 11dl vode, 4-5 kašika ulja i suvi
začin po ukusu. Kuvati na jakoj vatri, stalno mešajući 5 minuta.
Poklopiti, skinuti sa vatre i ostaviti tako poklopljeno dok se ne ohladi.
Ohlađen
pirinač sa viljuškom rastresti da se odvoje zrna i pomešati sa dinstanim prazilukom i lukom.
Još po ukusu dodati suvi začin i biber da masa bude pikantna.
Fil ravnomerno rasporediti i
razmazati na svaku koru. Kore ne treba mazati uljem jer fil u
sebi sadrži masnoću.
Kore urolati i praviti pužiće.
Ređati u uljem namazanu tepsiju i peći
na 180 stepeni oko 45 minuta.
Pitu možete
praviti i tako što ređate u tepsiju red kore, red fila i posle pečenja sečete
na jednake kocke željene veličine.
Нема коментара:
Постави коментар