среда, 11. јун 2014.

Čokoladna torta sa pomorandžom

Ova torta je izuzetno laka za pripremu bez obzira na to što ima mnogo sastojaka. Njen originalni naziv je - Kamena torta ali ne znam zašto jer je izuzetno sočna kao da je filovana kremom.
Sastojci za testo:
140g šećera
6 jaja
1 veća ili 2 manje pomorandze zajedno sa korom (bez belog dela) i sredinom koje smo sitno iseckali, kao i sok od pomorandze
5 supenih kašika voća iz slatka (vrsta po želji) iseckanog na kocke
4 kasike sirupa od slatka
140g mlevenih oraha, lesnika ili badema
160g istopljene čokolade za kuvanje
Puter veličine 2 oraha
1 ravna kašika kakaoa
1 supena kasika brašna
1/3 praska za pecivo

Za premaz: neki fini pekmez ili slatko
Za glazuru:
100g čokolade za kuvanje
100g putera ili margarina
5 kašika sećera
4-5 kašike vode

Priprema:
Puter, šećer i žumanca penasto umutiti. Dodati sve navedene sastojke za tortu i dobro izmešati. Na kraju pažljivo umešati penu od 6 belanaca. Peći u podmašćenom okruglom kalupu ili serpi, na 180 stepeni, oko 40 minuta. Kada se torta ohladi, dobro je premazati sa svih strana pekmezom ili dzemom, pa je preliti glazurom.

Priprema glazure:

Sa 4-5 kasika vode skuvati secer, dodati puter i cokoladu i tom istopljenom masom preliti tortu i namazati sa svih strana. Kada se masa stegne po želji ukrasiti kolutovima pomarandže.

Нема коментара:

Постави коментар