Ova torta je izuzetno laka za pripremu bez obzira na to što ima mnogo sastojaka. Njen originalni naziv je - Kamena torta ali ne znam zašto jer je izuzetno sočna kao da je filovana kremom.
Sastojci za
testo:
140g šećera
6 jaja
1 veća ili 2
manje pomorandze zajedno sa korom (bez belog dela) i sredinom koje smo sitno
iseckali, kao i sok od pomorandze
5 supenih
kašika voća iz slatka (vrsta po želji) iseckanog na kocke
4 kasike
sirupa od slatka
140g mlevenih
oraha, lesnika ili badema
160g
istopljene čokolade za kuvanje
Puter veličine 2 oraha
1 ravna kašika
kakaoa
1 supena
kasika brašna
1/3 praska za
pecivo
Za premaz: neki fini pekmez ili slatko
Za glazuru:
100g čokolade
za kuvanje
100g putera
ili margarina
5 kašika sećera
4-5 kašike
vode
Priprema:
Puter, šećer i žumanca penasto umutiti. Dodati sve navedene sastojke za
tortu i dobro izmešati. Na kraju pažljivo umešati penu od 6 belanaca. Peći u podmašćenom
okruglom kalupu ili serpi, na 180 stepeni, oko 40 minuta. Kada se torta ohladi,
dobro je premazati sa svih strana pekmezom ili dzemom, pa je preliti glazurom.
Priprema glazure:
Sa 4-5 kasika vode skuvati secer, dodati puter i cokoladu i tom istopljenom
masom preliti tortu i namazati sa svih strana. Kada se masa stegne po želji
ukrasiti kolutovima pomarandže.
Нема коментара:
Постави коментар